La dansa – història, gèneres i els elements

La dansa és un art on s’utilitza el moviment del cos normalment amb música com una forma d’expressió, d’interacció social. A més a més, és una forma de comunicació no verbal entre nosaltres, on el ballarí o la ballarina expressa sentiments i emocions a través dels seus moviments i gestos. La dansa és acompanyada sovint per la música, també poden ser presentada de forma independent o proporcional pel seu propi acompanyament com el claquet…

Dins de la dansa es troba la coreografia, que n’és el ball o conjunt de passos de ball. La persona que crea coreografia se li coneix com a coreògraf.

HISTÒRIES DE LA DANSA:

La història de la dansa estudia l’evolució de la dansa a traves del temps. Des de la prehistòria l’ésser humà ha tingut la necessitat de comunicar-se corporalment amb moviments que expressaven sentiments i estats d’ànim. En principi, la dansa tenia un component ritual, on la pròpia respiració i els batecs del cor van servir per atorgar una primera cadència a la dansa.

GÈNERES DE LA DANSA.

Dansa contemporània:

 

La dansa ha anat evolucionant en molts estils, des de la dansa acadèmica o ballet, fins al breakdance i el krumping. La dansa depèn de factors socials, culturals, estètics, artístics i morals, així com també del rang de moviment funcional fins a les tècniques virtuoses.

Dansa clàssica:

Principalment porten moviments i elements harmoniosos, suaus i coordinats.

-Ballet: Art escènica de molta dificultat on fa falta flexibilitat, coordinació, concentració i ritme musical per a poder interpretar-la.

-El carol: Villancec Anglès que va sorgir durant el segle XV basat en la poesia religiosa sobre la Encarnació. Els idiomes eren versicles rimats en Anglès o Llatí.

A continuació vos  deixe un enllaç on podreu escoltar aquesta peça musical. https://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:U.S._Army_Band_-_Coventry_Carol.ogg

-La Estampie: Forma musical d’estil instrumental i vocal que va ser popular als segles XII i XIV. De vegades porta text.

-Dansa Medieval: Hui en dia és quasi impossible saber com eren les danses però sabem que les formes de dansa a la edat mitjana inclouen el carol i l’estampie.

Tradicionals i folklòrics:

Les danses folklòriques són danses que en general pertanyen a la cultura d’una regió, país o comunitat i pertanyen a la cultura popular.

-Balls de saló: Els balls de saló són un conjunt de balls diferents que es ballen en parella, de manera coordinada i seguint el ritme de la música que en principi sol ser d’orquestra.

-Tango: És una dansa de parella enllaçada sorgida a partir de  les danses i ritmes dels gautxos, llatinoamericans i europeus. És un ball característic i la  zona d’influència és  principalment de les ciutats de Buenos Aires i Montevideo, capitals respectivament d’Argentina i Uruguai, que es va estendre per tot el món.

-Xarleston: És una dansa negra procedent del foxtrot que va nàixer als Estats Units en el 1923 i que pren el nom de la ciutat de Xarleston (Carolina del Sud). Arriba a Europa després de la Primera Guerra Mundial a través de París.

Chaleston

Xaleston

-Dansa Grega: És una part de la cultura grega. Per a ells eren les expressions dels sentiments com la tristesa, l’alegria, el amor, etc. Alguns d’eixos balls es ballaven en tot el territori grec com el kalamatianos i el tsamikos.

-Gomba: És un ball paraguaià de caràcter nacional. Presa el seu nom de l’instrument amb què s’acompanya és una espècie de tronc buit en forma de bóta cobert amb una membrana robusta i molt tibant que es percutix amb ambdós punys o utilitzant uns platets. Es remunta aquest ball a les primitives èpoques dels guaranís, primers pobladors del Paraguai.

-Flamenc: Dansa provenient d’Andalucia amb influències morisques, gitanes, africans, americanes, entre altres. El cante, el toque i el baile són les principals facetes del flamenc.

Flamenco

LA DANSA FLAMENCA

-Jota: Representació escènica d’origens Aragonesos, la jota es canta i es balla acompanyant-se de castanyoles i els intèrprets solen anar vestits amb tratges regionals.

-La dansa Arab: És una dansa procedent de Egipte que combina els elements tradicionals d’Orient Mitjà junt amb altres del Nord d’Àfrica.

-Dansa Barroca: Entre 1600 i 1750 la dansa barroca va  ser una dansa tranquil·la i ballada per parelles amb moviments refinats i sorbis per a  espantar els mals esperits. S’usen per acompanyar els distints ritmes que s’executen.

Danses modernes:

La dansa moderna és una expressió corporal artística que naix de la interpretació i visió del ballarí o coreògraf. Els seus moviments són una expressió lliure i fluida d’estats, emocions, metàfores o idees abstractes.

Aquesta trenca amb les regles i criteris del ballet clàssic no segueix passos ni moviments estructurats per endavant. A diferència de ballet clàssic els moviments són aeris i elevats. La dansa moderna s’arregla més a la Terra. Alguna d’elles són:

-Hip Hop: És un moviment artístic i cultural compost per un ampli conglomerat de formes artístiques. Es  caracteritza per quatre elements que representen les diferents manifestacions de cultura que s’associen fàcilment amb la pobresa i la violència.Va funcionar inicialment com una forma de auto expressió.

-Jazz: Es un gènere musical nascut a finals del segle XIX als Estats Units, que es va expandir de forma global a la llarga de tot el segle XX.

-Salsa: Ball creat per gent de parla hispana. Es pot ballar en parelles o en grup. La salsa mescla influències de balls africans i europeus per mitjà de la fusió dels balls.

-Rock and Roll: És un gènere musical de ritme marcat, derivat d’una mescla de diversos gèneres de música folklòrica nord-americana i popularitzat des de la dècada de 1950.

-Funky: En els anys 1950 a través de moviments que acompanyen a eixe ritme i té un estil semblant a l’hip-hop, on es realitzen moviments de contratemps. Tracta sobretot de cridar l’atenció amb l’estil guia de carrers que té. Se sol fer en sessions de determinades hores i ho sol ballar la gent que té capacitat i resistència física o simplement a qui li apassiona este estil. Té el seu origen en els carrers de Nova York i Procedix de l’art musical.

Electro dance: És una mescla de diferents estils de ball,  es basa predominantment en el moviment dels braços, prenent elements bàsics del glowsticking com el concepte de mans lliures, les figures en forma de huit, i la idea de la mà líder en un esquema cridat “Liquid”.

Elements de la dansa:

Coreografia es l’art de crear estructures a partit de passos de ball. Aquests passos, influeixen molt segons les següents característiques.

Moviment: Conjunt de passos que es porten  cap.

Ritme: Moviment marcat per la successió regular d’elements dèbils i forts, o bé de condicions oposades o diferents.

Expressió corporal: Senyals no verbals s’usen per a comunicar informació i expressar-se sobre com és la dansa i a vegades de com se sent sense necessitat de parlar.

Espai: Lloc en el que es desenvolupa l’acció.

Estil: Tipus de ball o mescles que es desenvolupen. I les característiques que recullen en aquesta.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *